20 Ocak 2013 Pazar

Mardin

Mardin çok gitmek istediğim şehirlerden biriydi. Nisan ayında harika bir gezi düzenledik ve benim için unutulmaz bir anı oldu.


Mardin'i nereden anlatmaya başlasam bilmiyorum. Mardin her köşesi tarih kaplı, bir çok milletten ve farklı dinlerden insanların tabiri acizse kardeş gibi yaşadıkları bir şehir. Mardin'e gelmeden önce Mardin'e dair çok detaylı bilgiye sahip değildim. Mardin benim için sarı eski evlerden ve bir kaç diziden hatırladığım konaklardan öte değildi. Ama oraya gidince Mardin, Mezopotamya bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olduğunu. Bir çok medrese,manastır, kilise ve camiye ev sahipliği yaptığını öğrendim. 


Mardin eski ve yeni diye ikiye ayrılıyor. Eski Mardin tarihi evlerin, Mardin çarşısının, Mardin kalesi ve tarihi diğer bir çok eserin ve yapının bulunduğu tepe. Evet eskiden Mardin de yasayanlar kocaman bir tepeye bir şehir inşa etmişler. O kadar ihtişamlı bir şehir ki insani hayran bırakıyor. Mardin sokaklarında gezerken Mardinli yerli halkın evlerine,kapılarına işlediği bir çok detay o evde ki yaşayanlar hakkında bilgi verdiğini anlattı rehberimiz.


Eski Mardin de harika bir Mezopotamya Ovası manzarasını izleyerek, şehrin sakinliği insanın ruhunu dinlendiriyor. Mardin hayal ettiğimden çok daha güzel bir şehir. Rehberimizin anlattığı her bir bilgi insanı hayrete düşürüyor. Eski Mardin buram buram tarih kokuyor. 


Mardin'de ki bütün yapılar insanı hayrete düşüren taş işlemesiyle yapılmış. Küçük küçük oya gibi işlenmiş taşlar.


Son olarak gece Mardin manzarası da görülmeye değer. Mardin yazılarım devam edecek, çünkü Mardin anlat anlat bitmeyen şehirlerden biri. 

5 yorum:

Unknown dedi ki...

türkiyede gitmeyi en çok istediğim şehirlerin en başında geliyor...

güzel paylaşım...

http://jassmeenmode.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

Jassmeen Mode, fırsatın olursa gitmelisin (:

Adsız dedi ki...

Günübirliğine gitme şansım olmuştu: Tam bir açık hava müzesi. İnsanı, mutfağı, kültürü o sayılı saatler içinde hoşlanmıştım. Çevre ilçelerini bilmiyorum, ama merkezi gerçekten şahane...

Unknown dedi ki...

Nette Bugün, evet kesinlikle çok şahane bir yer. Teşekkürler yorumun için.

Unknown dedi ki...

Nette Bugün, evet kesinlikle çok şahane bir yer. Teşekkürler yorumun için.