22 Ocak 2013 Salı

Mardin'de Ne Yenir

Mardin'de her öğün et yiyebilirsiniz. Biz 3 gün Mardin 2 gün Diyarbakır gezimizde o kadar çok et yemiştik ki hem kilo almıştık hem de İstanbul'a döndüğümüz bir hafta boyunca sebze yemekleri yemiştik. 

Eğer Mardin'e tur ile gidecekseniz rehberinizin götürdüğü anlaşmalı lokantalarda yemek yiyeceğiniz için belli bir lokanta adı vermek istemiyorum. Sonuçta turlar bölgenin beğenilen lokantalarıyla anlaşıyorlar. 


Hem Mardin'de hem Diyarbakır'da et bir harika ama genel olarak yağlı, bize saç tavayı önerdiler daha az yağlı olduğu için ama çok ama çok lezzetliydi. 


Masayı öyle çok mezeler ile donatıyorlar ki sadece mezeler ile insan doyabilir. Bu da Mardin'e özgü bir mezeydi. 


Midyat'a gittiğimizde öğle yemeğinde Mardin Tabağı ikram edildi. Mardin tabağında Mardin'e özgü çeşitli yemeklerden tadımlık miktarda var. Mardin tabağında pilav üstü kavurma, sembusek, etli ekmek, ırok (içli köfte) bulunur. Ben yine de saç tavayı öneririm.


Gezimiz sırasında Beyaz Su adlı bir nehir kenarında balık yemiştik. Güzel bir değişiklik olmuştu beyaz et. Manzarada güzeldi. Yemek yerken yanımızda nehrin akması falan gerçekten dinlendiriciydi. (:


Kahvaltı söz konusu olunca Diyarbakır Kahvaltısı'ndan iyisi yok sanırım. Mardin'de bile bizi Diyarbakır Kahvaltısı yapan bir yere götürdüler, inan kuş sütü eksik tanımı çok doğruydu. Otelimizde ki kahvaltıdan çok çok daha iyiydi. Diyarbakır'da Hasanpaşa Han'ında öyle güzel bir kahvaltı yaptık ki tadı hala damağımda. Ona dair fotoğraf çok üzgünüm ki elimde yok ama aklınızda bulunsun, Diyarbakır'a yolunuz düşerse Hasanpaşa Han'ında kahvaltı yapmalısınız.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

3. fotoğrafta beyaz üzeri tırtıklı olan ne ? görüntüsü merak uyandırdı :)

http://jassmeenmode.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

Sahiden de iki şehrin de özellikle kırmızı etli yemekleri müthiş... Haşhaş Kebabı ve Halepişi, yöreleri neresi bilmiyorum; ama birini D.Bakır'da diğerini Mardin'de yemiştim ve daha iyisini bulamadım. Et ve baharatı en iyi harmanlayıp sunan mutfak kesinlikle Güneydoğu mutfağı...

Unknown dedi ki...

teşekkürler yorum için (:

adı mumbar, bağırsaktan yapılıyormuş (:

gezenyer (pınar) dedi ki...

Esas ana konum yemek olunca, açıkçası bu post daha ilgimi çekti:) Antep, hatay ve urfaya gittim, bir tek mardin kaldı görmek istediğim inşallah oraya birgün giderim.harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık.bu arada Jassmeen mode un sorduğu beyaz tırtıklı şey sanırım mumbar değil işkembeden yapılan bir şey.sevgilerle gezenyer

Unknown dedi ki...

Nette Bugün, kırmızı et kesinlikle Güneydoğu'da yenmeli katılıyorum.

gezenyer(pınar), teşekkür ederim yorumun için ve düzelttiğin için. Ben de tam olarak hatırlamıyorum, işkembeden de yapılıyor olabilir. İnşallah Mardin'e gitme şansın da olur, çok güzel bir şehir (: